We willen deze keer even enkele zaken met u bespreken die tot op heden niet aan bod zijn gekomen, maar die toch niet onbesproken mogen blijven.
Schitterend . . .
Goffe van Dijk heeft een winkel in Ureterp waar u van alles en nog wat te weten kunt komen op het gebied van de fotografie; ook kunt u hem inhuren voor het maken van fotoreportages.
Zonder enige vorm van belangenverstrengeling is deze Van Dijk, tijdens het NK Dammen Algemeen 2024, tot toernooi(hof)fotograaf gebombardeerd!
Op zich is het moeilijk de denkende mens (dammer in actie) een beetje leuk op het celluloid te krijgen!
Echter . . ., door de fraaie aankleding van de speelzaal kon Goffe van Dijk zich tijdens dit N.K.-Dammen helemaal uitleven en dat deed hij ook!
De foto’s zijn vanzelfsprekend technisch zeer fraai; qua lichtinval (zonder flits, want je moet dammers natuurlijk niet laten schrikken!) en compositie zijn het prachtige afbeeldingen.
U kunt ze bewonderen op deze site; ‘klikt’ u rechtsboven ‘Foto’s’ maar eens aan!).
Vooral foto’s van de deelnemers die, zo lijkt het, de spiedende ogen van voormalige dam-wereldkampioenen in de rug voelen zijn ronduit schitterend!
Baby Sy die, tijdens een partij, net zo aandachtig op het bord tuurt als Jitse Slump of Andris (spreek uit als Andries) Andreiko die, zo lijkt het, Martijn van IJzendoorn de weg op het dambord wijst!
De persoonlijke favoriet van veel ouderen is de foto met daarop de betreurde (want in 1996 overleden) Jannes van der Wal, die met een lichte glimlach om de mond de strapatsen van kompaan Auke Scholma op het dambord volgt!!!
Meerdere mensen gaven blijk van waardering voor al het (foto-)pracht en praal; een groot compliment voor de maker van al dat fraais!
Speeltempo . . .
Sinds de uitvinding van ‘het loodje‘ werd er gedamd volgens het aloude: 50 zetten in twee uur (voor niet-dammers: Spelers kregen elk 2 uur tot hun beschikking om 50 zetten te produceren; wanneer dit aantal niet werd gehaald werd de partij verloren verklaard!).
Even terzijde; het verhaal over ‘het loodje’ bewaren we voor een volgende keer.
Het is alweer minstens een decennium geleden dat organisatoren van zomertoernooien het speeltempo wilden aanpassen; over het hoe en waarom moeten we het in de toekomst ook nog maar eens hebben!
Blijkbaar was de wens van deze toernooi-organisatoren voldoende om in eerste instantie internationaal en later ook nationaal het vertrouwde speeltempo aan te passen!
Alles onder het mom ‘meegaan in de tijd’; eigenlijk is dat alleen maar een excuus om iets ‘dat goed is’ aan de kant te schuiven zonder deugdelijke reden!!
In ieder geval, het nieuwe speeltempo werd: 80 minuten per spelers per partij, plús 1 minuut per zet erbij.
Maar . . . grootmeesters kwamen erachter dat met name spelers waarvan ze op basis van rating zouden moeten kunnen winnen zich nu gemakkelijker staande konden houden door het aangepast speeltempo!
Althans zo dachten (en denken) de grootmeesters erover.
Vroeger (in de tijd van 50 zetten in twee uur) konden de hoger begaafde dammers hun iets zwakkere broeders er nog wel onder krijgen door tijdsdruk (de wat mindere dammers kregen problemen om de 50 zetten – binnen 2 uur – te halen, waardoor ze ‘op de klok’ ten onder gingen)!
Opnieuw vond ook dit argument gehoor bij de internationale dambond en ook weer bij de K.N.D.B.!
Dat is dan ook de reden dat het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen 2024 volgens een nieuw speeltempo wordt verspeeld!
Het nieuwe systeem is een soort poldermodel; de dammers moeten dit toernooi voldoen aan 45 zetten in 90 minuten en daarna krijgen ze er 30 minuten bij, én dan (pas) 30 seconden erbij per zet!
Maar de heren en dames die dit hebben ingevoerd gingen ook nog aan het reglement sleutelen!!
Een absurde nieuwe regel is . . .: Een dammer moet achter het dambord blijven zitten wanneer hij aan zet is (en zijn klok ‘loopt’)!?!
Dit schreeuwt om een voorbeeld: Je zit eigenlijk met ’te weinig tijd’, maar vol adrenaline haal je toch nog de 45 zetten en dus wil je eerst even naar het toilet, maar dat mag niet (!), want jouw tegenstander heeft inmiddels ook al een zet gedaan (en jij bent dus nu weer aan zet)!!
Even je benen strekken na zo’n hectische fase is dus niet meer mogelijk!
Een rare regel natuurlijk (je moet toch zelf weten wat je doet als ‘jouw klok loopt’!?!), maar de regelateurs komen ongetwijfeld weer met de meest fantastische redenen aanzetten voor zo’n verandering van de (goede) reglementen!
Vooralsnog wat schrijver dezes betreft: BAH.
Incident . . .
Eerder deze week, tijdens de partij Groenendijk – Heusdens viel op een bepaald moment een schijf van tafel (niet een schijf van het bord, laat dat duidelijk zijn).
Groenendijk, keurig opgevoed, besloot om die schijf op te rapen maar het geval rolde nogal ver weg!! Voor een goed getraind iemand als Groenendijk is dat echter geen probleem; hij greep dan ook het houten monster in de kraag en ging weer keurig achter het bord zitten.
Mocht niet!?!, want tijdens dit incident was Groenendijk de hele tijd aan zet!
Het is maar goed dat dit toernooi twee bekwame scheidrechters heeft (Gerben de Wit en Gerrit Klaseboer) die liever ‘de geest’ van het reglement volgen dan ‘de letter’!!
Waarlijk zo is het . . .!
Ronde 10 . . .
Wouter Sipma – Jan van der Star; lange tijd neigde ‘de computer’ naar licht voordeel van De Sip; Van Star vond echter een fraai offer die hem niet alleen plotsklaps uit de problemen haalde, maar hem misschien zelfs winstkansen bood!! Zover kwam het niet; ook ‘de computer’ wilde van geen voordeel (voor Jan) weten: 1-1.
Ron Heusdens – Wouter Ludwig; een onderhoudend duel, dat is zeker, maar toch bleef het zo’n 40 zetten lang in evenwicht. Toen Heusdens op de 43ste zet niet vervolgde met een (remise-)dam-zet naar veld 2 nam lag hij er ineens af! Maar Ron is wel zo’n type verdediger die je minstens tweemaal voorbij moet, voordat je erlangs bent (om maar eens een uitdrukking uit het voetbaljargon te gebruiken)!
Ludwig zal er vannacht nog wel een paar keer aan terugdenken, want ondanks dat hij zo’n zet of acht aan een overwinning mocht ruiken, lukte het niet om de broodnodige twee-punter binnen te halen: 1-1.
Jan Groenendijk – Alexander Baliakin; eigenlijk was dit natuurlijk op voorhand een clash van jewelste, maar door het enorme gat tussen de koploper en de (gedeelde) nummer twee was de teneur onder de damvolgers één van “zal wel niet zoveel worden” en “Jan hoeft niet, dus . . .”! Hoe het ook zij, voor een gewone damliefhebber werd het geen aangrijpend geheel en daarom waren 40 zetten genoeg: 1-1.
Roland Kreeft – Nick Waterink; wederom de opening uit 1972 (Korchow – Andreiko) waar we het eerder over hadden; ditmaal dwong Waterink zijn jonge tegenstrever een vooruitgeschoven positie op. Kreeft hield voldoende zetten achter de hand en dat zorgde ervoor dat de teenager uit Hoogeveen zo rond de 40ste zet in een gewonnen stand terecht kwam. Door middel van een offer wist Roland ook daadwerkelijk zege te pakken: 2-0.
Anton van Berkel – Alexander Shvartsman; het blijft moeilijk om Van Berkel in de problemen te brengen, zelfs een meervoudig wereldkampioen lukte het deze ronde niet. Shvartsman probeerde het met positioneel spel, maar hij kreeg nergens vat op: 1-1.
Auke Scholma – Martijn van IJzendoorn; Scholma trok ten aanval en eigenlijk kon Van IJzendoorn er niet al te veel tegenoverstellen.
Na een vervlakking bleef er wat terreinvoordeel over voor Scholma en toen ineens op de 31ste ging het mis voor Auke; hij gaf dan ook direct op, alhoewel ‘de computer’ niet eens zo heel erg onder de indruk leek te zijn. In ieder geval 0-2.
Jitse Slump – Hein Meijer; Slump lijkt tegen de wat oudere deelnemers graag wat provocerend te openen (voor kenners 35-30) en die mannen gaan daar tot nu in mee en dat bekwam ze slecht! Zowel Scholma, Heusdens en nu ook Meijer gingen er langzaam maar zeker af! Na 45 zetten wachtte Hein maar niet meer af: 2-0.
Usio Conclusio . . .
Groenendijk blijft natuurlijk op pole-position met 16 punten uit 10 partijen (6-4-0); Slump loopt een puntje in en komt op 14 punten (4-6-0).
Van IJzendoorn sluit zich weer bij het duo Shvartsman/Baliakin aan met 13 punten.
Morgen wederom twee ronden, te weten: Om 9.30 uur ronde 11 en om 15.00 uur ronde 12.
Tot slot . . .
Vandaag waren er vier uitstekend bezochte workshops voor leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs door Renco Oostindjer; de leerlingen waren onder de indruk van een bezoekje aan de speelzaal; Eén leraar merkte op dat hij het voor onmogelijk had gehouden dat: “Mijn kinderen zo stil konden zijn”!
En verder . . . niet onbelangrijk!
Morgen (vrijdag 27 september) is er een wereldrecordpoging simultaan dammen voor vrouwen!
De 19-jarige Lisa Scholten durft de uitdaging aan!
De 25 deelnemers (met een gemiddelde FMJD-rating van 1865) worden geacht tegen 11.00 uur aanwezig te zijn in Sportcentrum Drachten!
KOMT DAT ZIEN . . .!
Foto’s G. van Dijk